КРАСИМИР БОГДАНОВ

НАЧАЛО

БЛОГ АРХИВ
«« октомври 2017 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


ЗА МЕН ГАЛЕРИЯ ВИДЕО МУЗИКА ВРЪЗКИ

НАЧАЛО 22:53
« Обратно
Вземи в gLOG
ДЛЪЖНИЦИ СМЕ НАЙ-ВЕЧЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА
Заместник-кметът по образование, култура, спорт и туризъм е роден през 1974 година във Враца. Завършва строителния техникум в града, а след това ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” с квалификация магистър по история. От 2001 започва работа като учител във врачанското СОУ”Христо Ботев”. През 2003-2007 година е общински съветник в Криводол. В мандат 2007-20011 г. е зам.-председател в Общинския съвет на Враца и член на комисиите по образование, култура, културно-историческо наследство и вероизповедания в местния парламент.
Женен е – съпругата му е учителка, имат малка дъщеря.
Господин Богданов, кое Ви мотивира да заемете поста заместник-кмет в тази проблемна за Враца среда?
Да се заема с тази дейност ме мотивира желанието за промяна на някои страни в поверените ми ресори. Мотивира ме и това, че с досегашния си опит и работа на учител по история и общински съветник винаги съм вземал присърце всичко, свързано с проблемите на Враца в областта на образованието и културата, участвал съм активно и бих могъл да направя нещо повече за развитието на града. Не влагам никакви користни цели, защото това не съответства на моите нравствени принципи. Смятам, че всеки достоен врачанин трябва да отдаде от себе си възможното за просперитета на родното място.

Защо се насочихте към историята за своя професионална изява?
Още от дете у мен се зароди интересът към историята. Мисля, че тя е едно от нещата с което всеки българин може да се гордее. Сега вече и като специалист в тази област мога да приведа редица факти, които ни правят достойни и ни дават основание за национално самочувствие. Те са свързани с приноса на българите не само в науката, изкуството, спорта, а и какво сме дали ние като народ за просперитета на цивилизацията в Европа и света. Нека да припомня епохалното дело на светите братя Кирил и Методий, създали писменост за повече от 200 млн. души по света; богомилството, което е уникално явление за Средновековието; културата и безкористната жертвоготовност на възрожденците ни, дали пример с идеите и дейността си как се мре в името на националната чест и достойнство. В момента ние сме поколението между тоталитаризма и демокрацията и сме призвани да съхраним достойните, непреходни страни от миналото. Те трябва да станат традиция в нашия живот, т.е. – да бъдат опазени и предадени на следващите поколения.
Вече направихте редица посещения в училищата. Какви проблеми Ви споделиха колегите?
Да, първата ми задача беше да посетя на място и се запозная с проблемите, които вълнуват колегите в общинските и държавни училища на нашата територия. В общи линии картината е идентична. На първо място се говореше за материално-техническата база, макар че в последните години подобренията във всички училища са значителни. Вълненията за промени в обстановката са предимно свързани с финансите, въпреки че в условията на делегирани бюджети и при разумен подход могат да се направят желаните подобрения на материално-техническата база, за да се създадат подходящи условия за ефективен учебен процес.
Не по-малко важен е въпросът как да се използват рационално училищните автобуси. С тези превозни средства, въведени през 2008 година поетапно, се обслужват средищните училища, но с разширяването на броя на средищните училища остават деца, които не могат да бъдат транспортирани до съответното учебно заведение. Идеята на отдел „Образование” в Общината е да се подобри транспортната схема и 8-те училищни автобуса да изпълнят своето предназначение за всички ученици. При решаването на проблема ще е необходимо и съдействието на „Автобусни превози-Враца”. Смятаме, че изходната база трябва да е населеното място и автобусът да поема всички ученици, като ги извозва до училищата.
Редица трудности се явиха при създаването на новата ПГ”Димитраки Хаджитошин”, защото в сградата, където където се помещава училището, все още се правят някои подобрения. Трудности има и с освобождаването на помещения от сградата, където тази есен се премести Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, но мисля, че директорите и колективите на съответните училища с разбиране решават поетапно трудностите, а ние като управляваща инстанция се опитваме да им оказваме необходимата помощ. В днешните времена професионалното образование е с особена значимост и затова ще му отделим специално внимание, за да може местният бизнес да се сдобие с подходящи специалисти. Земеделските производители например имат нагласа да отпускат стипендии за свои кадри, но за съжаление в нашите учебни заведения нямаме необходимите специалности, в които да се обучават такива кадри. Все още не стигат специалисти за автомобилния транспорт и селскостопанската техника, строителството. Нашата роля ще бъде да подобрим общуването между представителите на бизнеса и училищата, които подготвят техните кадри. Сериозен проблем обаче е и липсата на учители по определени предмети и то на млади специалисти в тези сектори.
По отношение на структурата на училищната мрежа, за добро или за зло, тя е направена и не мислим засега да я променяме. Това заявих, че е един от приоритетите в моята работа, и искам да успокоя директорите и колегите, че преструктурирания и съкращения на тоя етап няма да има.
Какво смятате за откриването на висше учебно заведение във Враца?
Във Враца има филиали на висши учебни заведения, които дават добри възможности за успешно завършилите средното си образование наши ученици. В близост до града ни са университетските центрове София, Велико Търново и Плевен. Не се откри възможност за полския университет да действа в нашия град, но предстои да намерим по-добра възможност за желано и надеждно висше учебно заведение. Надявам се да намерим решение и на този проблем, разбира се, в подходящ момент и при рационални обстоятелства.
Какво ще кажете за състоянието на културния живот в нашия областен център?
За състоянието на културния живот във Враца също се информирах в редица срещи, които направих с екипите на Читалище „Развитие”, Центъра за работа с деца, Драматично-кукления театър, Регионалния исторически музей. Предвиждам и още срещи. Засега успях да се убедя, че във всички тези институции работят отлични специалисти, запазили възрожденското у себе си, независимо че не са високо платени, те придават с труда си облика на града ни като културен център на Северозапада. Разбира се, има какво да се желае, защото някъде се къса връзката между това, което се прави в областта на културата, и информираността на врачани. Често слушам да се казва, че във Враца нищо не се случва и не се прави. От културния календар се вижда колко много инициативи се осъществяват през седмицата, но до самите граждани тази информация не стига. Смятам, че Общината трябва не само да информира електронно хората за културните изяви, но и да се направи нещо повече и на хартиен носител, за да могат повечето хора да се запознават с предстоящите събития в сферата на културата.
Обявих вече, че ще формираме Консултативен съвет по културата към кмета на общината, който обаче да бъде действен орган и с предлагането на идеи, и с тяхното осъществяване. Вече е съставен списъкът на изявени и доказали се специалисти от различни сфери на културата и изкуството, както и хора, които са показали оригинално разбиране и са с идеи как да се обогатява животът на гражданите с интересни събития. Структурирането на този помощен орган ще стане чрез създаването на отделни комисии в него, които трябва да се изявяват в отделни направления – надявам се пълноценно. Поканили сме и представители на рекламния бизнес, които ще имат особена роля при популяризирането на дейността. Отново опираме до възрожденското начало у хората, с което единствено можем да постигаме нови върхове в областта на културата.
А какво ще се направи в туризма?
Подобен съвет ще формираме и в областта на туризма. В него ще се включат и представители на увеселителни комплекси, хотелиери, Природен парк „Врачански балкан” с които вече проведохме среща. Обсъдихме участието на Враца в „Туристическо Експо 2012” в София, където се надяваме присъствието ни да бъде забелязано. Ангажирали сме шест пъти по-голям щанд, в сравнение с досегашните ни участия. Общината ще заплати щанда и там ще бъдат показани туристически обекти и маршрути, традиционните ястия от нашия край, занаятите, историческите забележителности, възможностите за настаняване и отдих. Целта ни е не да правим като институция туризъм, а да създадем възможности за бизнеса в тази област. Стремежът ни също е да заинтригуваме хората от цялата страна с богатствата на родния край, защото в 21 век конкуренцията е жестока, привлекателните туристически дестинации са много и дай, Боже, градът ни да стане един от предпочитаните в тази област центрове.
Кое ще е главното в спорната дейност на града?
Разчитаме на разбиране от страна на председателите на спортни клубове, с което се надяваме да постигнем справедливо разпределение на средствата за тяхната дейност. Главната ни задача в тази област е масовият и ученическият спорт, като не забравяме и високото спортно майсторство. Но за да стигнем до него се нуждаем от подобрения в спортната база. Лекоатлетическата писта, залата на волейболистите и още редица други проблеми очакват да се включим и намерим най-доброто решение.
Споделете с какви инициативи ще се опитате да възкресите историята на града?
Възкресяването на историческите ценности е особено важно за възпитанието на младите хора и затова обмисляме редица идеи в тази насока. Една от тях е да се издаде справочник за значимите личности и факти от историята на Враца. Ние сме длъжници най-вече на младите хора, а те имат изключителен принос за развитието на града и страната. За подрастващото поколение имената на Никола Войводов, Мито Орозов, Христанчо Матов, Димитраки Хаджитошин и т. н. са само названия на улици и булеварди. Едно книжно издание, което да се подари на всички училища, ще изиграе своята роля в посока на, ако можем така да се изразим, Врацазнанието. В училищата има редица часове, в които учениците биха могли да получават такава информация, която е много важна за всяко дете, завършващо образованието си в родния град. Затова ще направим опит да осигурим това издание.
Наред с това замисляме да се отдели специално внимание и на историческите и войнишките паметници, някои от които са в окаяно състояние.
Ще се построи ли паметник на Васил Кънчов в родния му град?
Васил Кънчов е един от най-достойните за уважение врачани, който е със съществен принос и с дейността си за страната. Трудовете, които е написал, могат да бъдат настолна книга за всеки българин. Особено място има и като учител и директор на Солунската мъжка гимназия, създала видните личности, борили се за освобождението на Македония и Одринско. Дейността му е формирала съзнанието на редица хора от тези територии, които в момента не са в пределите на България. Ние дължим на тази видна личност честта, в родния си град да има величествен паметник. Похвална е инициативата на врачанското училище, чийто патрон е Кънчов, да се събират средства. На този етап Общината отдели възможните средства. Продължава акцията за дарения и смятам, че рано или късно във Враца ще има паметник на големия българин Васил Кънчов.
Ще намерите ли общ език с политическите сили в местния парламент?
Ролята на Общинския съвет е изключително важна и аз сам работил добре с представителите и на лявото, и на дясното пространство. Намирали сме разумни решения, уважаваме се и смятам, че ще намираме общ език за просперитета на Враца. Нашите предложения ще бъдат стриктно подготвяни и се надявам да бъдат подкрепени от всички, милеещи за промяната към добро, за утвърждаването на трезвомислещото начало в дейността на този орган.
Имате ли хоби и как оползотворявате свободното си време?
Едно от най-предпочитаните неща в живота ми е туризмът и съм участвал редовно в редица инициативи на училищно ниво и чрез ТД „Веслец”. За съжаление през последните години занемарих това си занимание поради лични и професионални ангажименти. Все пак през юли месец посетих Седемте рилски езера и се завърнах много бодър и със сили за нова работа. Обичам и футбола, особено да гледам мачове, но по същите причини все по-малко време им посвещавам. Обещавам обаче сега редовно да отделям време заедно с феновете на „Ботев”-Враца да подкрепяме нашия любим отбор.
Семейството ви как приема новата обществена позиция?
И на семейството си съм длъжник, но те ме разбират, стоически издържат на голямата ми ангажираност и не се сърдят, а винаги ме подкрепят. Когато съм свободен, винаги се включвам във всички дейности у дома. Радвам се, че семейството ми проявява интерес към културните събития, организирани в нашия град.
04 Януари 12, 22:53    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
Няма мнения, вашето ще бъде първото.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.5374