КРАСИМИР БОГДАНОВ

НАЧАЛО

БЛОГ АРХИВ
«« октомври 2017 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


ЗА МЕН ГАЛЕРИЯ ВИДЕО МУЗИКА ВРЪЗКИ

НАЧАЛО 22:38
« Обратно
Вземи в gLOG
ОТ ДРЕВНОСТТА ДО ДНЕС, БЪЛГАРИТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
На 13 октомври 2010 г. в аулата на СОУ «Христо Ботев» се проведе среща-лекция на изследователят на най-древната история на българите и председател на Тангра ТанАкРа Общобългарска фондация Петко Колев, с преподаватели по история и български език от област Враца. Сред подобаващ интерес, г-н Колев представи последните изследвания на българската научна експедиция в Централна Азия и откритите множество артефакти, езикови и антропологични данни от нашите предци, на териториите на днешните държави Таджикистан, Узбекистан, Иран и Афганистан. Събраните данни, макар и недобре проучени, категорично опровергавата теорията за тюркският произход на древните българи/според изследователят, коректното наименование на етноса носител на българският ген е именно това/.
Редица идеологеми, налагани през последните петдесет години, подлежат на сериозна преоценка. Титлулатурата на българския владетел, фигурираща в учебниците като «хан», недвусмислено е засвидетелствана в надписите на Омуртаг като «кан ювиги». Макар и разликата да изглежда незначителна, тя действително е много сериозна. Титлата «кан» е в пряка връзка с владетелскиия титул у европейските народи, като «кинг», «крал», «кесар», «кайзер» и др., за разлика от тюрко-монголското «хан». Множеството антропологични и лингвистични данни свидетелстват, че връзката на древните българи с арийското/Иран=Древната Ариана/ наследство е изключително близка. Откритите прабългарски погребения, показват ясно, че монголоидният примес, характерен за тюркските народи е незначителен. Лицата на хората в средна Азия, особено на таджиките, изключително много напомнят на днешните българи.
Повече от 400 думи в нашия език, за които в българския етимологичен речник е записано, че са с неясен произход или са жаргонни, всъщност са ирански. Древният град «Балх», областта «Балхара», водят началото си от корена с които се самоназовава нашият народ. Наименованията Мадар, Варну, уйгърчин, прилагателното лош, глаголите тичам, кокоря се, и стотици други, имат точното съответствие сред ираноезичните народи.
Г-н Колев, изтикна приносът на учени като Петър Добрев, Йордан Йорданов, Георги Бакалов и др. за осветляването и преосмислянето на редица данни, които показват, че древните българи не са варварско номадско племе, а високоразвит европойден народ, своеобразен мост между големите достижения на персийската култура и средновековната европейска цивилизация.

Красимир Богданов, историк
13 Октомври 10, 22:38    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
Няма мнения, вашето ще бъде първото.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.0712